Preskoči na vsebino

Podelitev februarskih priznanj, 5. 2. 2016V petek, 5. februarja 2016 ob 18. uri je Občina Logatec podelila priznanji za izjemne dosežke na področju kulture za preteklo leto. Dobitnika sta Bogdan Žerjal in Branko Rupnik.


Prireditev je povezovala Janja Nagode, za glasbene točke so poskrbeli učenci in učitelji Glasbene šole Logatec; Nik Marić, Miha Nagode, Vid Treven, Maks Požarnik Vavken, Luka Vovk, Urban Fir, Jernej Fortuna in mentorji ter profesorji: Marjan Grdadolnik, Tanja Žagar in Lara Klun, koordinator ravnatelj Primož Malavašič.

Vsem nastopajočim, povezovalki Janjji Nagode, hostesam Katarini in Špeli Maček ter Tjaši in Urši Malavašič, Gostilni Turk in Onji Knol Čulk se zahvaljujemo za njihov prispevek.

Obema nagrajencema pa iskreno čestitamo.

Občina Logatec

 

Foto: Blaž Korenč

Video: Tomaž Plut

 

Bogdan Žerjal, rojen leta 1976, doma iz Medvedjega Brda, aktivno deluje na področju kulture že dlje časa, pred desetimi leti pa se je glede na potrebe in želje gledalcev in talentiranih igralcev odločil, da poveže te želje in prične z vodstvom amaterskega igranja na odru v okviru dramske skupine Kulturno športnega društva Trate.

Bogdan Žerjal je s prevzemom vodenja dramske skupine povezal večje število krajanov v homogeno skupino, ki sodeluje pri pripravah in izvedbah komedij, katerih avtor je on sam. V zadnjih desetih letih je napisal, režiral in igral v svojih delih z naslovi: Vikend na kmetiji, Extra show in Ti gostilna, ti. S pripravami na uprizoritve in izvedbami je v kraju ustvaril novo vzdušje, ki tako igralce kot krajane razveseljuje in motivira. Kljub službi, mladi družini in gradnji hiše je našel čas, da je polepšal kulturno življenje domačega kraja in občine Logatec ne samo skozi omenjene igre in stan-up nastope ampak tudi skozi navihan način moderiranja kulturnega dela ene izmed največjih prireditev na logaškem – Kmečkega praznika na Medvedjem Brdu. Njegova gledališka ekipa je s predstavami doma in na gostovanjih zaslužna za dodano vrednost naše občine.

Zato gre Bogdanu Žerjalu, na predlog Krajevne skupnosti Trate in dramske skupine Kulturno športnega društva Trate, Februarsko priznanje za izjemne dosežke na področju kulture za leto 2015.

 

 

Branko Rupnik, rojen v mesecu novembru leta 1957, je doma na Storževi domačiji v Žibršah, kjer dandanes biva že peti rod Rupnikov. Ob družini in službi na RTV Slovenija, kjer je zaposlen že od leta 1977 kot tehnik pri pripravi TV oddaj, veliko časa nameni svojemu hobiju, ki je domoznanstvo s poudarkom na zgodovini domačega kraja. Precejšen del svojega časa pa posveti tudi projektom, ki segajo na kulturno področje domačega kraja in občine.

Branko Rupnik je eden izmed redkih po vojni rojenih domačinov, ki mu je blizu raziskovanje dogodkov v obeh vojnah na Logaškem. Pri svojem raziskovanju in zapisovanju posameznih dogodkov v kraju je dosleden, preveri vse kar je mogoče, da zapiše verodostojno zapis o dogodku in udeležencih v njem. Kot aktivni član Združenja borcev za vrednote NOB Logatec, se je posebaj izkazal v zadnjih treh letih, v katerih je uspešno vodil in izpeljal številne projekte. V letu 2013 je pripravil besedilo za zgibanko ob 70. Obletnici ustanovitve Logaškega bataljona. V letu 2014 je bil pobudnik izdaje Uredniškega osnutka Mileta Pavlina – Zgodovina NOB na Logaškem, in je 5. maja, ko smo praznovali 70. obletnico osvoboditve izpod okupatorja, tudi z njegovo veliko pomočjo, ugledal luč sveta kot knjiga s prečiščenim in dopolnjenim besedilom. Poleg delovanja v okviru Združenja borcev pa je neizmeren pečat pustil tudi na ostalih kulturnih področjih, saj je leta 2004 izdal zapiske Žibrše in Žibršani na prelomu tisočletij ter tako prispeval k prepoznavnosti in kulturni dediščini svojega kraja.

Branku Rupniku gre, na predlog Združenja borcev za vrednote NOB Logatec, Februarsko priznanje za izjemne dosežke na področju kulture za leto 2015.

 

 

Občina Logatec
Tržaška cesta 50 A p.p. 60
1370 Logatec

Tel.: (01)7590600 Fax.: (01)7590620
[email protected],
www.logatec.si

MŠ: 5874661000, DŠ: SI55512844
TRR: IBAN SI56 01264-0100001228; UJP
BIC koda (SWIFT): BSLJSI2X
GPS: N=45,9168, E=14,228