Preskoči na vsebino

Obisk vlade na OŠ Tabor LogatecDržavna sekretarka na MZZ Dragoljuba Benčina se je včeraj v okviru vladnega obiska v regiji seznanila z vključevanjem begunskih otrok k pouku na OŠ Tabor Logatec. Ob prihodu sta jo pozdravila župan Občine Logatec Berto Menard in ravnateljica šole Miša Stržinar. Ta je zbrane najprej nagovorila in jim predstavila učence iz Afganistana ter učiteljice, ki z njimi sodelujejo v učnem procesu.

V pogovoru so poudarili, da je vključitev afganistanskih otrok potekalo brez težav, saj so se na šoli nanjo temeljito pripravili. Učenci, pa tudi njihovi starši, so jih zelo lepo sprejeli. Dodatne informacije v zvezi s sprejemom begunskih otrok so pomirile tudi tiste starše, ki jim je njihov prihod vzbujal določene strahove. Zagotovo pa so bile najbolj relevantne tiste informacije, ki so jih domov prinesli učenci, sošolci beguncev.

Kot največjo oviro pri delu z otroci azilanti so izpostavili nepoznavanje jezika, zato je pomoč prevajalca iz Slovenske filantropije zelo dobrodošla. Begunski otroci imajo še vedno dodatne ure slovenščine, sicer pa so se že v veliki meri vključili v redni pouk. Afganistanski učenci so zelo učljivi in vedoželjni, tako da v osvajanju znanja hitro napredujejo.

Zaposleni na osnovni šoli so zbrane seznanili tudi z določenimi težavami, s katerimi se srečujejo pri delu z begunskimi otroki. Največ zapletov je povezanih z obveščanjem o tem, koliko begunskih otrok naj bi šola sprejela in s prehajanjem informacij med ministrstvi. Poudarili so tudi, da na tem področju primanjkuje nek strateški načrt, ki bi opredelil, kam namestiti begunske otroke, ko bodo oddelki zapolnjeni ter kdo bo plačeval dodatne aktivnosti za te otroke ter odobritev dodatnih ur slovenščine.

S strani državna sekretarke je bilo povedano, da bo precejšnja sredstva za izobraževanje begunskih otrok Slovenija pridobila s strani Evropske unije, ki ima za ta namen odobrena finančna sredstva. Izrazila je tudi upanje, da bo pozitivnih primerov, kot je OŠ Tabor Logatec, še veliko, opozorila pa, da lahko v prihodnjih nekaj letih vsak mesec pričakujemo prihode od 40 do 50 novih prebežnikov v našdržavo.

Zapisala: Saša Mivšek Jereb

Foto: Blaž Korenč

 

Občina Logatec
Tržaška cesta 50 A p.p. 60
1370 Logatec

Tel.: (01)7590600 Fax.: (01)7590620
[email protected],
www.logatec.si

MŠ: 5874661000, DŠ: SI55512844
TRR: IBAN SI56 01264-0100001228; UJP
BIC koda (SWIFT): BSLJSI2X
GPS: N=45,9168, E=14,228