Preskoči na vsebino

Knez Mariano Hugo Windisch-Graetz na obisku pri županu občine LogatecV začetku tega leta je izšla knjiga z naslovom »Še vedno na prepihu«, ki je za Logaško območje še kako pomemba. Njen avtor dr. Milan Trobič v njej opisuje ustno izročilo, mite in pripovedke z Logaškega. Med drugim, lahko beremo tudi zgodbe in pripetljaje knežje družine Windisch-Graetz, ki je bila do konca druge svetovne vojne lastnica gradu ob Planinskem polju. O gradu, ki je bil leta 1944 požgan in oplenjen, knežja družina pa prisiljena oditi v izgnanstvo, se je namreč spletlo veliko zanimivih zgodb.

Ta vsebina je pritegnila tudi pozornost glave omenjene družine, kneza Mariana Huga Windisch-Graetza, in sicer v tej meri, da je želel spoznati avtorja in župana občine Logatec, ki je pripomogla k izdaji te knjige. Tako je ob koncu meseca maja, 25. 5. 2016, po posredovanju logaškega občana mag. Matjaža Žigona, knez Windisch-Graetz s svojim bratrancem grofom Philipom Ceschijem in nečakom dr. Niclausom Faulstrohom obiskal Občino Logatec.

Ob obisku je stekel zanimiv pogovor o kraju, v katerem je živela družina Windisch-Graetz, gradu, ki je sedaj v ruševinah ter iskanju korenin svojih prednikov. Sogovornika sta se dotaknila tudi problemov današnjega časa in sveta. Poudarila sta, da je v svetu preveč krivic in revščine, ter, da je potrebno pomagati ljudem v stiski. Knez, kot veleposlanik Suverenega malteškega viteškega reda v Republiki Sloveniji, pa je ponudil tudi pomoč, v kolikor bi jo Občina Logatec potrebovala. Dodal je še, da s člani tega Reda, v poletnem času, načrtuje obisk Slovenije, še posebno kraje, kjer se nahajajo begunci. Ob tem pa pohvalil občane Logatca, ki so sprejeli begunske družine.

Pred koncem obiska je še povedal, da s člani družine, pripravlja srečanje rodbine, ki je razkropljena po svetu. To snidenje bo v tem poletju v Sloveniji, ob tej priložnosti pa bo postavljena tudi razstava fotografij in dokumentov, ki bo na ogled tudi v Predjamskem gradu.

Ob odhodu se je župan Berto Menard knezu Marianu Hugu Windisch-Graetzu zahvalil za obisk in mu izročil fotografijo bajoneta z vgraviranimi imeni bitk na Soški fronti, kjer je knezov oče deloval kot aktivni častnik avstro-ogrske armade in je bil najden v porušenem gradu. Dr. Milan Trobič pa mu je podaril svojo knjigo, ki je na nenavaden način ponovno povezala knežjo družino z logaško občino.

Knez se je poln lepih vtisov, s svojima sorodnikoma in z obljubo, da se še vrne, poslovil od župana in Logatca.

Mag. Nevenka Malavašič,
Občinska uprava

Foto: dr. N. Faulstroh

 

Foto: mag. M. Žigon

Občina Logatec
Tržaška cesta 50 A p.p. 60
1370 Logatec

Tel.: (01)7590600 Fax.: (01)7590620
[email protected],
www.logatec.si

MŠ: 5874661000, DŠ: SI55512844
TRR: IBAN SI56 01264-0100001228; UJP
BIC koda (SWIFT): BSLJSI2X
GPS: N=45,9168, E=14,228