Preskoči na vsebino

Ni vse ambrozijaTe dni se veliko občanov obrača na občinsko upravo in nas prijazno opozarja na rastišča ambrozije. Vsakega obvestila smo seveda zelo veseli, saj občinska uprava nato naprej opozori lastnike zemljišč, naj ambrozijo čim hitreje odstranijo. Ugotovili pa smo, da velikokrat pride do prijav rastišč ambrozije, ki pa v resnici to sploh niso.

Pelinolistna ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.) in druge neofitne vrste iz rodu Ambrosia so invazivne tujerodne rastline in edine škodljive rastline, za katere se izvajajo obvezni fitosanitarni ukrepi. Imetniki zemljišč so dolžni ambrozijo odstraniti s koreninami vred ali njihov nadzemni del tako, da se v tej rastni dobi ne obraste več. Odstranitev rastlin je potrebno opraviti čimprej, da preprečimo cvetenje in sproščanje cvetnega prahu v okolico.

Opis rastline: Med vrstami rodu Ambrosia je najpomembnejša pelinolistna ambrozija (Ambrosia artemisiifolia), ki je tudi najbolj razširjena vrsta ambrozije v Sloveniji. Pelinolistna ambrozija je enoletna grmičasta bujno razrasla rastlina, ki doseže višino do 2 m. Ima dvakrat pernato deljene liste, ki so po obliki podobni listom pelina. Listi so zelene barve, s spodnje strani nekoliko svetlejši, so goli, brez dlačic na listni ploskvi, izjemoma z zelo kratkimi dlačicami. Listni pecelj je kratek, kratko dlakav. Steblo je okroglasto in poraslo z dlačicami in ima lahko rdečkaste pege. Moška socvetja izraščajo na koncih poganjkov kot rumene previsne žvrklje. Ženski cvetovi se razvijejo v pazduhah listov ali pri osnovi moškega socvetja, posamično ali po nekaj cvetov združeno. Plodovi so ovalne oblike (2,2 – 3,2 x 1,5 – 2 mm). Seme je obdano z zunanjim ovojkom.

Pelinolistna ambrozija (Ambrosia artemisiifolia) (Foto: Simona Šušteršič Štrukelj)


Pelinolistno ambrozijo se pogosto zamenjuje s številnimi drugimi vrstami rastlin, ki se zdijo na prvi pogled podobne.

Ambroziji najbolj podobne rastline so različne vrste pelinov (Artemisia vulgaris, A. campestris, A. annua), vratičev (npr. Tanacetum vulgare), rmanov (npr. Achillea millefolium), mrkačev (npr. Bidens tripartita, B. subalternans, B. bipinnata) in žametnic (npr. Tagetes minuta). Ljudje ambrozijo pogosto zamenjujejo tudi z zlato rozgo (Solidago canadensis in S. gigantea), ki pa ambroziji po obliki ni podobna. Razlog je verjetno v tem, da ima zlata rozga rumeno previsno socvetje, ki spominja na rumene žvrklje (moška socvetja) ambrozije.

Primerjava pelinolistne ambrozije, zlate rozge in divjega pelina. (Foto: Simona Šušteršič Štrukelj)

Občinska uprava

Občina Logatec
Tržaška cesta 50 A p.p. 60
1370 Logatec

Tel.: (01)7590600 Fax.: (01)7590620
[email protected],
www.logatec.si

MŠ: 5874661000, DŠ: SI55512844
TRR: IBAN SI56 01264-0100001228; UJP
BIC koda (SWIFT): BSLJSI2X
GPS: N=45,9168, E=14,228