Preskoči na vsebino

Logaška dijaka idrijske gimnazije v Dubaju predstavila raziskovalno nalogoNa Gimnaziji Jurija Vege Idrija je v okviru Kulturnega maratona v petek, 27. januarja 2017, med drugim potekala tudi predstavitev raziskovalne naloge, s katero sta se dijaka te gimnazije, Nik Marič in Gaj Kren Gorše iz Logatca, udeležila Konference mladih raziskovalcev v Dubaju, kamor sta odpotovala s finančno pomočjo Občine Logatec.

Sredi decembra lani je v Dubaju, v Združenih arabskih emiratih, potekala 7. Mednarodna konferenca mladih raziskovalcev YRoNS (Young Researchers of Ntural Sciences), na kateri sta Jurija Vege Idrija sodelovala tudi mlada Logatčana Nik Marič in Gaj Kren Gorše,dijaka 3. Letnika Gimnazije Jurija Vege Idrija, spremljala pa ju je profesorica Magdalena Kunc. Konference so se udeležili tudi mladi iz Indije, Nemčije in z Madžarske. Kot sta na predstavitvi v prostorih idrijske gimnazije pojasnila Nik in Gaj, sta z nalogo sta podrobneje razložila postopek sintetiziranja zlatih nanodelcev in možnosti, kako bi z njihovo pomočjo zdravili raka, medtem ko sta Taja Lakner in Kristina Colja, prav tako dijakinji idrijske gimnazije, predstavili nalogo o pridobivanju etanola iz bioodpadkov, ki bi ga teoretično lahko uporabili kot alternativno gorivo.

S kvadrapevtiko učinkovito proti raku
»V nalogi z naslovom “Kvadrapevtika in nanoroboti” sva se osredotočila predvsem na zlate nanodelce, ki so osnovni del kvadrapevtične terapije. Izvedba eksperimentov in sestava raziskovalne naloge nista bili enostavni, saj sva v vse skupaj vložila približno štiri mesece dela. Najina glavna mentorica je bila Magdalena Kunc, profesorica kemije na naši gimnaziji,« pojasnjuje Nik. »Zaradi težavnosti izvedbe eksperimenta oz. pridobitve potrebnih snovi in steklovine pa sva potrebovala eksperimentalnega mentorja. To je bil Mitja Linec, z Nanotesla inštituta iz Ljubljane.«

Kot pojasnjuje Gaj, sta ob študiju literature odkrila, da so znanstveniki s pomočjo kvadrapevtičnih testov na miših odkrili, da je metoda 17-krat učinkovitejša od kemoterapije in to potem priključila k razlagi teme projekta. Kvadrapevtika je namreč inovativna metoda zdravljenja rakavih obolenj. Dosedanja oblika zdravljenja, imenovana kemoterapija, poškoduje tudi zdrave celice in vzame veliko več časa.

»Pridobitev snovi in steklovine, ki sva jo potrebovala, je omogočil Nanotesla Inštitut iz Ljubljane pod vodstvom direktorice gospe Branke Mušič, finančne stroške pa sta krila Občina Logatec z županom gospodom Bertom Menardom in podjetje Kolektor iz Idrije, kamor sodi tudi Nanotesla Inštitut. Vsem se najlepše zahvaljujeva,« pravita mlada sogovornika in dodajata, da sta morala del stroškov pokriti sama oz. ob finančni pomoči staršev. »Rada pa bi se zahvalila tudi nekdanjemu ravnatelju Gimnazije Jurija Vege Idrija, gospodu Borutu Hvalcu, ki nama je omogočil začetek raziskovanja in sedanji ravnateljici, gospe Karmen Vidmar, ki naju je podpirala v nadaljnjem raziskovanju.

Delo bosta nadaljevala
S svojim delom nameravata nadaljevati v smeri analize same raztopine zlatih nanodelcev, ki sta jo dobila po končanem eksperimentalnem delu. »Uporaba koloidnega zlata je sicer precej široka, a midva sva se odločila osredotočiti predvsem na najučinkovitejšo metodo zdravljenja raka, ki pa je zaradi njene novosti žal manj poznana in zato še toliko bolj neraziskana. Dodatna ideja, ki nama je prišla na misel, je, da bi poizkušala zlate nanodelce pridobiti z drugimi metodami in ugotoviti, katera je najučinkovitejša. S svojo raziskovalno nalogo se želiva udeležiti letošnjega tekmovanja mladih raziskovalcev Slovenije,« pravita Nik in Gaj, ki sta v tretjem letniku splošne gimnazije, tako da imata še nekaj časa pred vpisom na želeno fakulteto. Gaj namerava nadaljevati študij v smeri medicine oz. farmacije, Nik pa v smeri biokemije ali fizike. Razmišljata tudi o podiplomskem študiju v tujini oz. raznih mednarodnih projektih in izmenjavah.

Blanka Markovič Kocen
Foto: Blanka Markovič Kocen, osebni arhiv sogovornikov

Občina Logatec
Tržaška cesta 50 A p.p. 60
1370 Logatec

Tel.: (01)7590600 Fax.: (01)7590620
[email protected],
www.logatec.si

MŠ: 5874661000, DŠ: SI55512844
TRR: IBAN SI56 01264-0100001228; UJP
BIC koda (SWIFT): BSLJSI2X
GPS: N=45,9168, E=14,228