Preskoči na vsebino

Iz Gregorjevih delavnic s praktičnimi izdelki, novimi znanji in polni nove energijeV dnevih pred Gregorjevim sejmom 2017 smo se tako mladi kot malce starejši Logatčani srečevali na številnih delavnicah. Skupaj smo ugotavljali, kako lepo je spoznati nekaj novega, spoznavati našo kulturno dediščino in si pri tem tudi umazati roke.
»Ta mal kruhk, lošk kruhk, meden kruhk«, so izrazi za medno pecivo, imenovano mali kruhek. Testo za mali kruhek se oblikuje na dva načina, in sicer ga odtisnejo v zato posebej izrezljane lesene modele ali pa ga oblikujejo in krasijo samo ročno (iz predstavitvenega materila Petre Plestenjak – Podlogar, zapisala Mojca Šifrer – Bulovec). In v Logatcu smo se veselili izdelovanja obeh. Vsak obiskovalec je dobil vnaprej pripravljeno testo, nato pa oblikoval Loške in Dražgoške kruhke. Prve so odtisnili v naprej pripravljene in izrezljane modele, ki so prišli izpod rok mojstrice domače obrti Petre Plestenjak – Podlogar, za druge je bilo treba pokazati nekaj ročnih spretnosti in prisluhniti natančnim navodilom Cirile Šmid, mojstrica domače obrti. Vonj spečenih iz z medeno vodo premazanih kruhkov je bil za vse sodelujoče največja nagrada.
Okoli trideset udeležencev se nas je zbralo na lončarski delavnici v prostorih OŠ 8 talcev Logatec, kjer smo s pomočjo strokovnih sodelavcev iz Zavoda Marianum iz Veržeja ustvarjali in izdelali prečudovite izdelke iz gline. Delo na vretenu je navdušilo prav vse udeležence in se do samega konca delavnice ni ustavilo niti za hip. Prijetna razlaga in otroško lahko podana navodila izvajalcev delavnice, so vsem nam pomagala, da smo naredili tisto, kar smo želeli – posodice v obliki srčkov, deteljice… Še večjo ustvarjalnost so pokazali vsi, ki so se odločili izdelati posodice zgolj z uporabo gline in svojih rok.
Polni nove energije so se vračali domov obiskovalci gong kopeli. Tudi tokratna zvočna kopel, v organizaciji Kulturnega društva Novi oder iz Logatca, je bila dobro obiskana. Boris in Urban sta vse prisotne z zvoki gonga popeljala v prijetno sprostitev.

Uspešno je bila izvedena tudi otroška gledališka delavnica s strani Špele Delux, Kulturno društvo Novi oder Logatec. S pomočjo tehnik dihanja in ogrevanja ter drugih gledaliških/ improvizacijskih sredstev so se otroci preizkusili v različnih vlogah. Bili so kipi, kiparji, kustosi v muzeju, kuharji, nagajivi škrat, najboljši prijatelji, sošolci na zagovoru pri ravnateljici in še in še ter ob tem neznansko uživali.

Več kot zapisane besede vam bodo o dogajanju na letošnjih Gregorjevih delavnicah prav gotovo povedale spodnje fotografije. Na snidenje prihodnje leto.

Romana Hribar
Občinska uprava Občine Logatec

Občina Logatec
Tržaška cesta 50 A p.p. 60
1370 Logatec

Tel.: (01)7590600 Fax.: (01)7590620
[email protected],
www.logatec.si

MŠ: 5874661000, DŠ: SI55512844
TRR: IBAN SI56 01264-0100001228; UJP
BIC koda (SWIFT): BSLJSI2X
GPS: N=45,9168, E=14,228