Preskoči na vsebino

Pasji kakci – problem Logatca?Ali vas skrbi, ko vaš otrok teče po travniku, javnih površinah, otroških igriščih itd., da bi stopil v kakšen pasji kakec ali ga celo prijel z roko, kaj šele dal v usta? Kaj pa vi, odrasli, ali ves čas gledate pod svoje noge, da morebiti na poti v službo ne stopite vanj na pločniku ali ga povozite z otroškim vozičkom? 

Pasji kakci so postali problem v kulturi nekaterih lastnikov psov, saj le-ti ne pospravljajo iztrebkov svojih ljubljenčkov, preprosto se delajo, da njihov pes sploh ne kaka in ko se to zgodi, odkorakajo dalje.

Nepobiranje pasjih iztrebkov je kaznivo. In ne samo to, tudi zdravju nevarno, saj so v pasjih iztrebkih lahko različni povzročitelji bolezni, bakterije in paraziti. V občini Logatec je, po veljavnem Odloku o načinu opravljanja gospodarske javne službe urejanja in čiščenja javnih površin v občini Logatec (Logaške novice, št. 5/2013), za puščanje iztrebkov domačih hišnih živali na javnih površinah, predpisana globa v višini 400 EUR. Pobiranje pasjih iztrebkov je dolžnost lastnikov psov. Pasji iztrebki ne sodijo na pločnik, ob pločnik ali celo na otroško igrišče. Obstajajo sicer tudi vestni lastniki, ki redno čistijo za svojimi štirinožci, toda potrebna je le peščica nevestnežev, da se skozi naselje težko sprehodimo, ne da bi stopili na kakšen iztrebek. Na mestih, kjer je pričakovan večji obisk štirinožcev, so po Logatcu postavljeni koši z vrečkami, zato jih uporabljajte. Najbolje bi bilo, če bi pasje iztrebke odvrgli v koš, ki je namenjen pasjim iztrebkom. Če pa teh ni dovolj, jih odvrzite vsaj v koš za mešane odpadke, nikoli pa v koš za biološke odpadke.

Občinska inšpekcija Občine Logatec bo v prihodnjih mesecih izvajala poostren nadzor. Namen nadzora bo osveščanje lastnikov psov o njihovih dolžnostih ter preverjanje, ali lastniki psov počistijo iztrebke za svojimi psi.

Občinska inšpekcija in redarstvo

Foto: N. V. P.

Občina Logatec
Tržaška cesta 50 A p.p. 60
1370 Logatec

Tel.: (01)7590600 Fax.: (01)7590620
[email protected],
www.logatec.si

MŠ: 5874661000, DŠ: SI55512844
TRR: IBAN SI56 01264-0100001228; UJP
BIC koda (SWIFT): BSLJSI2X
GPS: N=45,9168, E=14,228