Preskoči na vsebino

Upravni center Logatec zanimiv tudi za šolsko mladinoUpravni center v Logatcu, v katerem državne, lokalne in komercialne inštitucije delujejo od decembra 2009, dobro služi svojemu namenu. Dejstvo, da lahko posameznik večino stvari uredi na enem mestu je zagotovo ena izmed največjih prednosti novega objekta, ki pa je zanimiv tudi z arhitekturnega vidika ter dejstva, da je postal neke vrste osrednji del mesta Logatec. Še posebej je razveseljiva novica, da se za dogajanje v Upravnem centru poleg odraslih občanov in uporabnikov upravnih storitev zanimajo tudi mlajše generacije Logatčanov.

Konec meseca marca so tako Upravni center Logatec obiskali devetošolci Osnovne šole 8 talcev v Logatcu. Učenci, ki smo jih popeljali na kratek vodeni ogled centra, so udeleženci izbirnega predmeta v 9. razredu, ki ga sami krajše imenujejo kar RDK – Raziskovanje domačega kraja. Kot pove že ime samo, se učenci pri tem izbirnem predmetu seznanijo z domačim krajem, v okviru vsebine Prebivalstvo Logatca pa so se na pobudo njihove učiteljice Jane Jureš odločili za obisk upravnega centra.

Razred devetošolcev smo zaposleni v upravnem središču Logatca sprejeli z veseljem, saj nam je v zadovoljstvo, da mladi pridobivajo znanja o svojem kraju in o dejavnostih, ki se v njem odvijajo. Morda je obisk katerega od učencev spodbudil tudi k izbiri poklica, saj so v upravnem centru zaposleni ljudje različnih poklicev in znanj. Učencem smo ob njihovem obisku predstavili inštitucije, ki delujejo v novi zgradbi, poskušali smo jim razložiti področja dela posamezne od njih ter jim na primerih, ki so blizu tudi njim, razložili, kje npr. lahko poiščejo pomoč v socialni stiski, kje bodo podali vlogo za izdelavo osebne izkaznice ali potnega lista. Med vodenim ogledom so se učenci srečali tudi z županom Občine Logatec Janezom Nagodetom, direktorico občinske uprave Alenko Gorza Jereb, direktorico Centra za socialno delo Lidijo Obreza, načelnico Upravne enote Logatec Ljudmilo Kunc, vodjem izpostave Davčnega urada Ljubljana v Logatcu Borutom Horjakom, notarko Nives Vidmar ter drugimi zaposlenimi v teh inštitucijah.

Morda naj za konec prepustimo besedo kar eni od učenk izbirnega predmeta Raziskovanje domačega kraja, ki je takole strnila svoje vtise:

 

RDK – ajevci v Upravnem centru


Učenci izbirnega predmeta RDK (Raziskovanje Domačega Kraja) smo se v sredo,  17.3. z našo učiteljico izbirnega predmeta gospo Jano Jureš, odpravili v Upravno enoto v Logatcu.

Ko smo prispeli do 7 milijonov evrov vredne stavbe, smo si  ogledali njeno lokacijo in okolico. V avli stavbe nas je toplo sprejela  gospa Romana Hribar. Najprej smo razčistili, da Upravna enota ni občina, saj so v njej poleg Občine Logatec, še druge vladne in komercialne inštitucije, in tako poenostavlja poti uporabnikom.

Začeli smo z ogledom na Centru za socialno delo, kjer nam je gospa Lidija Obreza razložila kakšno delo opravlja in da ji je delo všeč in nato nas je popeljala v klet Rdečega Križa , kjer zbirajo sredstva za pomoč ljudem. Takoj smo opazili zaboje z igračami, ki so bile tako lepe in prikupne.

Po tem smo obiskali Davčni urad, kjer se ukvarjajo s finančnimi problemi oz. financami. Nato smo še obiskali Geodetsko pisarno, kjer smo se pozabavali z iskanjem svojega doma po računalniku, s tem da smo vtipkali svoj domači naslov.

Med ogledom smo videli staro matično knjigo, ki je  stara več kot 100 let.

Ogledali smo si tudi sejno sobo, kjer zaseda občinski svet in razpravljajo o raznih problemih. Ta soba je tudi poročna soba, saj se v njej vežejo poroke. Včasih opravi to  tudi gospod župan Janez Nagode. Ker sem že omenila župana, naj omenim, da nas je sprejel tudi v svojo pisarno in nam povedal nekaj o svoji službi in da  je včasih naporno biti župan. Povedal nam je, da se on in njegovi sodelavci ukvarjajo s tem ,kje se bo kaj gradilo in kdaj, raznimi  kulturnimi  dogodki itd.

Nazadnje smo se vstavili v bodoči »spominski sobi«, kjer smo se posladkali  z odličnimi piškoti in bonboni. Vsak izmed nas je dobil še darilo, knjigo: Dobrodošli v Logatcu. Vmes smo se slikali in   se nato še zahvalili, da so nas tako lepo in toplo sprejeli in imeli potrpljenje z nami: devetošolci. Čisto na koncu pa smo se še slikali z  županom in se poslovili ter odšli. Z ogledom smo bili vsi zadovoljni in veseli daril ter sladkarij. Zadnja soba je bila res nekaj posebnega. :P

Nina  Šušmelj, 9. b
Oš 8 talcev Logatec

 

Pripravila: Romana Hribar, občinska uprava

Obisk solarjev ...
Obisk solarjev 2010 -1
Obisk solarjev ...
Obisk solarjev 2010-2
Obisk solarjev ...
Obisk solarjev 2010-3

Občina Logatec
Tržaška cesta 50 A p.p. 60
1370 Logatec

Tel.: (01)7590600 Fax.: (01)7590620
[email protected],
www.logatec.si

MŠ: 5874661000, DŠ: SI55512844
TRR: IBAN SI56 01264-0100001228; UJP
BIC koda (SWIFT): BSLJSI2X
GPS: N=45,9168, E=14,228