Preskoči na vsebino

Izobilje kulturne dediščineLogatec ima bogato kulturno zgodovino, kar se kaže tudi v različnih tipih kulturne dediščine, saj je v nacionalnem registru vpisanih kar 215 enot.
Predstavljamo vam samo nekaj najvidnejših.

Območje Logatca je bilo skozi celotno zgodovino vse do vzpostavitve sodobnega cestnega sistema priznano kot ena izmed najpomembnejših strateških točk pri prehodu z Apeninskega polotoka v Srednjo Evropo. Gre za edini večji prehod med Alpami in morjem, vojske pa so v preteklosti to dejstvo s pridom izkoriščale.

Ravno zaradi takega naravnega bogastva - možnostjo prehoda med različnimi območji - so skozi Logatec potekale velike zgodovinske strateške »meje«; vse od rimskega obrambnega sistema z mrežo utrdb in zapornih zidov, imenovanih Claustra Alpium Iuliarum, do Rapalske meje, Alpskega zidu in Rupnikove linije. Logatec je imel izredno pomembno funkcijo tudi v zaledju Sočke fronte med 1. svetovno vojno.

Tudi občinski grb, ki je v veljavi od  1. januarja 2009 dalje, v svoji sredini ponuja univerzalni simbol prometa – kolo, ki hkrati nakazuje križišče, stičišče cest, kar je značilno za Logatec. Kamniti zid nakazuje, da je imel logaški svet s svojim milesom pomen mejaša med zahodom in vzhodom. Ker gre za pokrajino, kjer  so se srečevali posamezniki in ljudstva in kjer so se bojevali narodi, je temeljno polje ščita predstavljeno v rdeč - najstarejši heraldični barvi. Prav v heraldično rdeči mnogi iščejo simboliko za pravičnost, moč, hrabrost pa tudi čast in ljubezen. 


Seznam enot kulturne dediščine.

Register kulturne dediščine.

Portal KAMRA - digitalizirana kulturna dediščina slovenskih pokrajin.

DEDI - Enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem.

 

S pomočjo pristopa Leader smo lahko preko projekta "Do ljudi, narave in dediščine prijazen Logatec" objavili preko 700 opisov naravnih vrednot in enot kulturne dediščine.  

Občina Logatec
Tržaška cesta 50 A p.p. 60
1370 Logatec

Tel.: (01)7590600 Fax.: (01)7590620
[email protected],
www.logatec.si

MŠ: 5874661000, DŠ: SI55512844
TRR: IBAN SI56 01264-0100001228; UJP
BIC koda (SWIFT): BSLJSI2X
GPS: N=45,9168, E=14,228